Med egg i huset har du alltid mat! Egg er kanskje en av de aller mest anvendelige råvarene vi har, og oppbevart riktig behøver du ikke å være redd for at de skal bli for gamle. Her finner du alt du lurer på om holdbarhet og oppbevaring på egg.
HOLDBARHET PÅ EGG
Egg som produseres her i landet er holdbare og helt trygge langt ut over stemplingsdatoen (28 dager fra verping), så lenge de blir oppbevart kjølig. Om eggene blir oppbevart lenge, vil de etter hvert begynne å tørke inn. Luftlommen i den butte enden av egget vil bli større, og når du legger egget i vann vil det løfte på enden og etter hvert flyte. Det kan bety at egget begynner å bli gammelt, men det er fortsatt helt brukbart. Om det ikke frister å bruke det som frokostegg, kan det fint brukes i omelett eller bakverk.
I Norge har vi friske hønsebesetninger uten skadelige bakterier som salmonella. Egg fra friske høner er frie for bakterier og andre mikrober. Eggeskallet er aseptisk, og så lenge eggeskallet er helt, vi det ikke kunne utvikle seg bakterier inne i egget. Gamle egg med helt eggeskall uten brist vil altså ikke råtne, men spisekvaliteten vil reduseres.
OPPBEVARING AV EGG
Spiser du mye egg, er det ingenting i veien for å ha eggene stående på kjøkkenbenken – der holder de seg fint i minst en uke. Men om du bare spiser egg en sjelden gang, bør eggene oppbevares i pakken sin i kjøleskaptemperatur (ca. 4 °C). Eggekartongen beskytter eggene både mot påvirkning av andre matvarer og støt som kan skade dem. I kartongen står også eggene riktig – med den butte enden opp, slik at plommen ligger stabilt midt i egget, og luftlommen er øverst.
Har du eggene i kjøleskapet og vet du skal bruke dem neste dag, bør du la dem ligge på benken natten over. Egenskapene i egget kommer bedre fram om de er romtempererte. For eksempel vil det være lettere å få stiv og stabil eggehvite ved pisking om hvitene er romtemperert. Egg bør kun være kjøleskapkalde om de skal posjeres.
KAN EGG FRYSES?
Ja, egg kan fryses, men ikke i skallet. Du kan enten vispe sammen hele egg og fryse ned, eller skille plomme og hvite og fryse dem ned hver for seg. Både eggeplommen og -hvitens egenskaper opprettholdes etter frysing.